Med hjerte for matkultur

Jeg bruker å si at på Berge produserer vi mat med røtter i kulturhistorien. Men hva betyr det egentlig? I følge Det store norsk leksikon definerer det slik: “Den moderne fagretningen kulturhistorie studerer menneskers handlinger og tanker i fortid og nåtid, og forbindelsen mellom den materielle kulturen og menneskenes fortolkning av virkeligheten. En kulturhistoriker undersøker kulturelle og historiske prosesser som tradisjon, endring, innovasjon og spredning av for eksempel gjenstander, handlinger og fortellinger.”

For meg når det snakkes om mat og kulturhistorie så handler det om å ha kunnskap om hva folk spiste, om når, hvordan og hvorfor. Det handler om å se historien vår gjennom mat og drikke, om folk, begivenheter, det daglige livet og om måltidene som sentrale samlingspunkt. Så her snakker vi egentlig ikke bare om matkultur, men også måltidskultur.

Men det er den teoretiske biten i svært korte trekk. Det er praksisen som virkelig er gøy! Det å kunne ta frem gamle oppskrifter, begrep, smaker og tradisjoner, se dem i et nåtidsperspektiv og formidle det til andre, det er jo det som virkelig er min lidenskap! Så denne bloggen vil handle en del om det. Og sikkert en masse andre ting rundt gårdsdrift, dyr og nyttevekster. Jeg håper dere vil følge meg!

Previous
Previous

Jønnbrød